Leiderschap

Leiderschap moet verdiend worden, elke dag weer

In de breedste zin van het woord is een ‘leider’ iemand die mensen bij elkaar brengt en begeleidt naar een gemeenschappelijk doel. Nou kan iedereen anderen vertellen wat te doen, maar effectief leiderschap vereist veel meer dan het vermogen om taken toe te wijzen aan een groep.

Laten we eens kijken naar de definitie van leiderschap. De definitie van de bekende Amerikaanse leiderschapsgoeroe John Maxwell spreekt ons erg aan. Het is niet alleen de simpelste, maar ook de meest treffende die we ooit hoorden. Zijn definitie voor leiderschap bestaat uit maar één woord: beïnvloeden. Veel andere definities van leiderschap zijn in de basis eigenlijk allemaal afgeleiden van dat ene woord. Visie, zingeving, passie, richting, motiveren, overtuigen, inspireren en verbinden… ze gaan allemaal over invloed. Als je leidt, beweeg je andere mensen een bepaalde richting op te gaan. Zo simpel is het.

Als je mensen leidt moet je ze beïnvloeden. De simpelste manier is ze te vertellen hoe geweldig het voor hen en voor jou zou zijn als ze je hielpen te bereiken wat je wilt bereiken. Je bedenkt een plan om te komen van waar je nu bent (punt A) naar het utopische plaatje (punt B). De mensen aan wie je deze visie hebt doorgegeven committeren zich en verlenen jou de bevoegdheid om tijdens de reis naar punt B de beslissingen te nemen. Simpel zat toch? Niet dus.

Binnen al die simpele logica is er één cruciaal principe dat te veel leiders lijken te vergeten. Dat is het principe dat volgers je de bevoegdheid moeten verlenen om hen te leiden, of beter gezegd, ze moeten je de macht verlenen om hen te beïnvloeden. Leiderschap komt voort uit samenwerking en gaat over het belang van de groep. Dus technisch en ethisch gesproken, als iemand je nog eens vraagt of je een leider bent, is de enige juiste reactie iets in de trant van: “Nou, andere mensen zeggen dat ik ben…” of “Mensen lijken te willen dat ik hen leidt…”. Iemand is pas een leider als hij of zij gezag heeft, niet macht. Leiderschap bij mensen is iets fundamenteel anders dan dominantie bij dieren, inclusief onze primatenneven en -nichten der chimpansees en gorilla’s. Mensen zetten zich pas gemotiveerd voor hun leider in als leiderschap vrijwillig wordt geaccepteerd. Het moet verdiend worden, elke dag weer!

Vind jij een inspirerend gesprek over leiderschap waardevol? Neem dan eens contact met ons op.

Download het whitepaper ‘Voldoet úw leidend vermogen aan de eisen van morgen?’

OMEO Groep helpt bestuurders, ondernemers en managers bij het versterken van hun leiderschap. Dat doen we door:
– bewust worden
– inzicht vergroten
– vaardigheden ontwikkelen
– succesvol toepassen

en door middel van:
– training
– coaching
– assessments
– consultancy
– workshops
– e-learning